Het verhaal achter De Ginneken Pomp

Ginneken – 2017

Het verhaal achter De Ginneken Pomp

Ginneken – 2017

Begin van carnaval met drooglegging van de pomp

Van dorpspomp ...

Wie in de Bredase wijk Ginneken komt, kent vast wel de achttiende eeuwse hardstenen dorpspomp uit 1790 midden op de Ginnekenmarkt.

Deze pomp kent een aantal tradities, de bekendste is het droogleggen van de pomp tijdens carnaval. Maar wat misschien niet veel mensen weten is dat je vroeger rond 1980 tijdens carnaval ook kon telefoneren naar deze pomp via de Pompofoon. Er werden gekleurde briefjes uitgedeeld waarop een telefoonnummer stond, als je dit nummer belde, kreeg je een leuk verhaaltje te horen via een bandje met een heel donkere stem (tekst van Ben Braam). Elk carnavalsdag had een ander verhaaltje.

Maud van der Schoof – Vermeeren kan zich dat nog goed herinneren uit haar jeugd en heeft er een speciale herinnering aan.

Als geboren en getogen Ginnekense is Maud erg trots op deze wijk en bij haar met vele anderen erg geliefd. Ginneken kent vele leuke winkeltjes, straatjes, cafeetjes, restaurants, dicht bij de mooie natuur met de Mark en het Mastbos maar vooral de bourgondische gezelligheid die hier te vinden is.

©Foto: Johan van Gurp, 1982 – Begin van carnaval met drooglegging van de pomp

... tot merk

Samen met haar man Johan, met wie ze een reclamebureau runt, kwamen ze in 2017 op het idee een eigen merk op te zetten met producten uit het Ginneken. Dit met de gedachtegoed om de gezelligheid en het genot van deze wijk te benadrukken met producten die daar bij aansluiten.
Zij bedachtten de naam De Ginneken Pomp met een beeldmerk waarop de herkenbare dorpspomp staat afgebeeld.

Naast het uitbrengen van lifestyle producten, werken ze samen met wijnwinkel Plaisir du Vin op de Ginnekenmarkt en lanceerde zij samen in 2019 de Ginneken wijn.

Foto: Braderie Ginneken, 2019

De Ginneken Pomp tijdens Braderie Ginneken 2019
Thijs van der Molen en De Pompstomp

Uniek materiaal

In het kader van 200 jaar pomp Ginneken is er in 1990 een band samengesteld met wijlen zanger Thijs van der Molen en De Pompgang en is er een liedje geschreven genaamd ‘De Pompstomp. Het liedje is destijds op cassette uitgebracht.

Productie: Frans van den Elshout, Tekst/muziek: Joep Peeters, Zang: Thijs van der Molen en De Pompgang, Fotografie: Johan van Gurp – ©De Pompgang 1990

"Ja ik wil ook een product van de ginneken pomp!"

Neem contact met ons op voor al je gezelligheid in het Ginneken.